октомври 30, 2023

Чували ли сте за връзката между храненето с ниско съдържание на въглехидрати – като кетогенната диета – и инсулиновата резистентност?

Въпреки че може да звучи странно в началото, може да има положителен ефект между приемането на кетогенна диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини и понижаването или дори премахването на вашата инсулинова резистентност.

Прочетете, за да научите какво точно е инсулинова резистентност, рисковите фактори, свързани с инсулиновата резистентност, и кои храни са свързани с развитието на инсулинова резистентност. Като начало ще идентифицирате основните виновници за инсулиновата резистентност, за да знаете какво може да причини проблеми.

Какво е инсулинова резистентност?

Объркващо е да се обсъжда инсулиновата резистентност, без първо да се говори за това какво е (или какво прави) инсулинът.

Всеки път, когато ядете, храносмилателната ви система трябва да разгради храната ви до полезни хранителни вещества. Всеки път, когато консумирате храни с високо съдържание на въглехидрати като бял хляб, пълнозърнести тестени изделия или плодов сок, тези въглехидрати се превръщат в използваема форма на захар, наречена глюкоза, когато тялото ви ги смила.

Вашето тяло използва глюкоза, за да захранва всичките ви клетки, точно както колата ви използва бензин, за да ви отведе от вкъщи до работа. По време на храносмилането глюкозата се освобождава в кръвния поток, което води до повишаване на нивата на кръвната ви захар – известни също като кръвна захар.

Точно там идва инсулинът.

Когато вашият панкреас осъзнае, че нивата на кръвната ви захар са високи, той създава и изпраща инсулин, за да ги балансира отново.

Инсулинът е хормон, отговорен за изтласкването на глюкозата от кръвния поток и в клетките ви, където може да се използва. Това е известно като инсулиново сигнализиране. Тъй като вашите мускулни и мастни клетки поемат цялата глюкоза, в резултат на това нивата на кръвната ви захар се нормализират.

Инсулинът обикновено върши доста добра работа, поддържайки здрави нива на кръвната захар при повечето хора. Въпреки това, понякога вашите клетки спират да реагират на чара на инсулина и стават това, което е известно като инсулиново резистентни.

Инсулиновата резистентност е в основата на много метаболитни заболявания, особено диабет тип 2.

Как действа инсулиновата резистентност

Когато клетките в мускулите, черния дроб и мазнините спрат да абсорбират цялата глюкоза в кръвта ви, тази захар няма къде да отиде, така че нивата на кръвната ви захар остават високи. Вашият панкреас реагира, като произвежда още повече инсулин, за да се справи с цялата свободно плаваща захар.

Вашият панкреас може да се справи с тази допълнителна работа за известно време, но в крайна сметка ще се освободи, когато не може да произведе достатъчно инсулин, за да контролира глюкозата в тялото ви.

Тъй като клетките на панкреаса ви са увредени и оставени настрани в процеса, глюкозата се развива необуздано, трудно влиза в клетките ви и поддържа нивата на кръвната ви захар необичайно високи.

Така че сега имате висока кръвна захар и високи нива на инсулин. Ако нивата на кръвната ви захар достигнат определен праг, може да бъдете диагностицирани с диабет тип 2, при който ще ви трябват рецепти за управление на нивата на инсулин и глюкоза.

По стечение на обстоятелствата диагнозата предиабет или диабет тип 2 от лекаря обикновено е, когато повечето хора научат, че имат инсулинова резистентност.

И в зависимост от това колко дълго не сте контролирали високата си кръвна захар, това може да означава, че трябва да започнете да приемате лекарства за контролиране на кръвната захар веднага щом напуснете кабинета на Вашия лекар.

Защо инсулиновата резистентност е лоша новина

Лекарите и учените често наричат ​​инсулиновата резистентност преддиабет, защото ако нищо не се промени във вашата диета и начин на живот, тялото ви няма да може да се справи с цялата захар в кръвта ви и ще бъдете диагностицирани с диабет тип 2.

Диабет тип 2, висока кръвна захар и инсулинова резистентност са свързани със сериозни медицински състояния като:

  • Сърдечни заболявания и високо кръвно налягане
  • Висок холестерол и повишени триглицериди
  • Рак
  • Сърдечени проблеми
  • Синдром на поликистозни яйчници
  • Болест на Алцхаймер
  • Подагра

Изложени ли сте на риск?

Когато резултатите говорят,
думите са излишни

Част от зашеметяващите резултати на моите прекрасни клиенти, с които постигаме победа след победа без лишения, без мъчения, без глад.

Това е магията на Healthy – Lifestyle

Историята на Ива

Свалени -26,00 кг

ПредиСлед

Историята на Емилия

Свалени -8,00 кг

ПредиСлед

Историята на Иван

Свалени -21,00 кг

ПредиСлед

Какво причинява инсулинова резистентност?

Изглежда, че очевидната причина за високите нива на кръвната захар е яденето на твърде много въглехидрати и сладки храни и напитки и това е отчасти вярно.

Но заседналият живот също повишава нивата на глюкозата ви, защото вашите клетки никога нямат шанс да изразходват цялата захар (енергия) в кръвта ви.

Инсулиновата резистентност също може да бъде причинена и влошена от:

  • Твоята възраст. Инсулиновата резистентност може да засегне хора на всяка възраст, но вие развивате по-голям риск от развитие на инсулинова резистентност с възрастта.
  • Вече имате високо кръвно налягане. Над 50% от възрастните с хипертония също са резистентни към инсулин.
  • Възпаление. Независимо дали е причинено от лоша диета или дисбаланс на здрави чревни бактерии , това води до оксидативен стрес, който насърчава инсулиновата резистентност .
  • Синдром на поликистозни яйчници. Това прави жените по-склонни към инсулинова резистентност и наддаване на тегло.

Ето защо в допълнение към годишния преглед при общопрактикуващия лекар, трябва да проверявате кръвната си захар всяка година — особено ако попадате в някоя от тези рискови категории.

Как да разберете дали сте резистентни към инсулин

Тъй като тялото ви упорито се опитва да балансира самостоятелно нивата на кръвната ви захар и инсулина, може да отнеме години, преди да достигнете точката на инсулинова резистентност.

Повечето хора никога не забелязват признаците на инсулинова резистентност, въпреки че е толкова често срещано в последните години:

  • 24% от възрастните над 20-годишна възраст го имат
  • Разпространено е при над 70% от жените със затлъстяване или наднормено тегло
  • 33% от затлъстелите деца и тийнейджъри имат инсулинова резистентност

Страдате ли от физическите признаци на инсулинова резистентност? По-долу са изброени симптоми, които са силно свързани с инсулиновата резистентност и по този начин могат да увеличат риска от диабет тип 1 или диабет тип 2.

  • Постоянно чувство на глад, силен глад за захар и усещането, че не можете да ядете достатъчно въглехидрати, за да се почувствате сити.
  • Наддаване на тегло и невъзможност за отслабване (особено в корема). Ако страдате от затлъстяване или наднормено тегло и носите голямо количество телесно тегло в областта на корема, въпреки че опитвате множество диети за отслабване, вината може да е инсулиновата резистентност.
  • Подути пръсти и глезени поради дисбаланс на калий и натрий.
  • Кожни белези или тъмни, обезцветени части от кожата ви в гънките и гънките на врата, подмишниците, бедрата и областта на слабините.
  • Мъжка плешивост и изтъняла коса, дори ако сте жена.
  • Болест на венците.

И така, какво се случва, ако смятате, че може да сте резистентни към инсулин?

Уговорете среща с Вашия лекар възможно най-скоро. Той или тя ще прегледа медицинската ви история, ще ви направи пълен преглед и ще ви изпрати да направите тест за глюкозен толеранс, за да определите със сигурност.

Ще трябва да измерите нивата на кръвната си глюкоза и инсулин на гладно, за да видите къде попадате по скалата. Високите нива на инсулин на гладно обикновено показват инсулинова резистентност. Не се отчайвайте, ако чуете лоши новини. И инсулиновата резистентност, и диабет тип 2 могат да бъдат поправени.

Доказано е, че упражненията и отслабването са най-ефективните средства за по-голяма чувствителност към инсулин – т.е. клетките ви са по-възприемчиви към помощта на инсулина.

Тъй като инсулиновата резистентност се влошава с повече въглехидрати, които ядете, изследванията показват, че диета с ниско съдържание на въглехидрати, като кето, може да бъде ефективна не само за отслабване, но и за понижаване на кръвната ви захар и нулиране на начина, по който инсулинът действа в тялото ви.

#1: Кето премахва най-голямата причина за инсулинова резистентност

Проучванията показват, че ограничаването на ежедневните ви въглехидрати подобрява всички характеристики на метаболитния синдром, като:

  • Високо кръвно налягане
  • Повишена кръвна захар
  • Излишни телесни мазнини около талията
  • Ненормални нива на холестерол

В едно от първите проучвания, предназначени някога да видят какъв ефект има кетогенната диета върху инсулиновата резистентност, изследователите наблюдават редовните диети на 10 затлъстели участници с диабет тип 2 в продължение на една пълна седмица. След това участниците следват кетогенни диети с високо съдържание на мазнини в продължение на две седмици.

Изследователите забелязват в участници на кето:

  • Естествено приемат 30% по малко калории
  • Губят средно почти шест – седем килограма само за 14 дни
  • Подобряват инсулиновата си чувствителност със 75%
  • Намаляват нивата на хемоглобин A1c от 7,3% на 6,8%
  • Понижават средните си триглицериди с 35% и общия холестерол с 10%

Комбинацията от хранене с ниско съдържание на въглехидрати и естествена загуба на тегло балансира нивата на инсулина на тези участници и прави телата им по-способни отново да използват инсулина по правилния начин – без лекарства.

В друго проучване, 83 участници с наднормено тегло или затлъстяване с висок холестерол са разпределени на случаен принцип към една от трите диети с еднакви калории за осем седмици:

  1. Диета с много ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати (70% въглехидрати, 20% протеини, 10% мазнини)
  2. Диета с високо съдържание на ненаситени мазнини, но по-малко въглехидрати (50% въглехидрати, 30% мазнини, 20% протеини)
  3. Диета с много ниско съдържание на въглехидрати като кето (61% мазнини, 35% протеини, 4% въглехидрати)

Избери своя Кето режим, промени живота си

30 дневен план с коуч

97.00 лв.

30 дни

  • 30 Поредни дни ежедневно меню, изчислено в съотношение калории, въглехидрати, протеини, мазнини. Състои се в три хранения. ​​​Всеки месец е с различно меню!
  • 7 дневен план без готвене – Бонус

  • Списък с необходими продукти.

  • Коучинг с Женя включващ “СПОДЕЛЯНЕ НА РЕЗУЛТАТИ И ВЪПРОСИ”​ В него ще откриете контакт с мен, мотивация и приятел💚
  • Съдържа рецепти със сладкиши, тестени изделия, палачинки, неверотни вечери. Ще имате възможност да хапвате цялото семейство.

  • Бонус рецепти за различни видове хляб, сладкиши, супи, салати, смутита и сезонни ястия

  • Ръководство за замяна на продукти, Как да се храним на заведение, пътуване или командировки

60 дневен план с коуч

194.00 – 174.60 лв.

60 дни

  • 60 Поредни дни ежедневно меню, изчислено в съотношение калории, въглехидрати, протеини, мазнини. Състои се в три хранения. ​​​Всеки месец е с различно меню!

  • 7 дневен план без готвене – Бонус
  • Списък с необходими продукти.
  • Коучинг с Женя включващ “СПОДЕЛЯНЕ НА РЕЗУЛТАТИ И ВЪПРОСИ”​ В него ще откриете контакт с мен, мотивация и приятел💚

  • Съдържа рецепти със сладкиши, тестени изделия, палачинки, неверотни вечери. Ще имате възможност да хапвате цялото семейство.
  • Бонус рецепти за различни видове хляб, сладкиши, супи, салати, смутита и сезонни ястия
  • Ръководство за замяна на продукти, Как да се храним на заведение, пътуване или командировки

90 дневен план с коуч

291.00– 232.80 лв.

90 дни

  • 90 Поредни дни ежедневно меню, изчислено в съотношение калории, въглехидрати, протеини, мазнини. Състои се в три хранения. ​​​Всеки месец е с различно меню!
  • 7 дневен план без готвене – Бонус
  • Списък с необходими продукти.
  • Коучинг с Женя включващ “СПОДЕЛЯНЕ НА РЕЗУЛТАТИ И ВЪПРОСИ”​ В него ще откриете контакт с мен, мотивация и приятел💚

  • Съдържа рецепти със сладкиши, тестени изделия, палачинки, неверотни вечери. Ще имате възможност да хапвате цялото семейство.
  • Бонус рецепти за различни видове хляб, сладкиши, супи, салати, смутита и сезонни ястия
  • Ръководство за замяна на продукти, Как да се храним на заведение, пътуване или командировки

Наука зад диетата за инсулинова резистентност

Изследователите са открили, че участниците в кето диетата са понижили триглицеридите си повече от тези в другите две диети и са намалили инсулина си на гладно с 33%.

Тези на диета с високо съдържание на мазнини и умерено въглехидрати също понижиха нивата на инсулин на гладно (с 19%), но диетата с много ниско съдържание на мазнини има нулев ефект върху понижаването на нивата на инсулин.

Плюс това, диетата с много ниско съдържание на въглехидрати предизвиква най-добри реакции на инсулин и кръвна захар след хранене, което означава, че участниците показват признаци на по-чувствителни към инсулин.

Това изследване също така показва, че придържането към ненаситени мазнини не е отговорът. Вашето тяло се нуждае и от трите вида здравословни мазнини (наситени, мононенаситени и полиненаситени), за да процъфтява и не трябва да се страхувате да увеличите приема на наситени мазнини с кето – от кокосови продукти, тмазни меса или черен шоколад.

Преодоляването на вашата инсулинова резистентност означава, че може също така да успеете да отхвърлите диагнозата си диабет тип 2.

#2: Кето може да помогне за преодоляване на диабет тип 2

Подходът с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати е неподходяща диета за инсулинова резистентност, докато кето е най-добрият.

Тъй като кръвната ви захар и нивата на инсулин започват да се нормализират с кето – и тялото ви превключва към използване на мазнини за гориво – вие също ще отслабнете естествено, което също намалява инсулиновата резистентност.

#3: Кето предизвиква естествена загуба на тегло

Вашето тяло винаги се грижи за себе си.

За съжаление, когато имате твърде много глюкоза в кръвта си, тялото ви съхранява това допълнително гориво за по-късно като мастни клетки. Ето защо инсулиновата резистентност най-често се развива при наддаване на тегло.

Това означава, че когато нивата на кръвната ви захар са високи и инсулинът ви е в космоса, няма да можете да отслабнете. В крайна сметка инсулинът е хормон за съхранение.

Така че тези резерви сега вредят на тялото ви, а не му помагат.

И ето го истинският отговор: когато сте с наднормено тегло или затлъстяване – вероятно в резултат на вашата инсулинова резистентност – вашите мастни клетки започват да допринасят за вашата инсулинова резистентност.

Ролята на висцералната мазнина

Носенето на излишни телесни мазнини около корема и между органите ви освобождава тонове свободни мастни киселини и хормони във вашата система. И познайте какво?

Известно е, че насърчават инсулиновата резистентност.

Висцералната мазнина е почти толкова опасна, колкото самата захар, тъй като „коремното затлъстяване силно се обвързва с инсулиновата резистентност и диабет тип 2.“

По същество мазнините по корема = повече шансове за развитие на инсулинова резистентност.

Кето може да подобри загубата на мазнини

Номерът да се отървете от тези мастни запаси е да изпразните резервите от глюкоза в тялото си. Само тогава тялото ви ще може да започне да изгаря мазнини за гориво.

Точно това прави кето диетата.

Кетогенната диета работи толкова добре за отслабване и контрол на метаболизма, защото когато сте в кетоза, вие:

  • Изгаряйте мазнини за енергия
  • Консумирате по-малко дневни калории
  • Елиминирате апетита
  • Потискате апетита си по естествен начин

Тялото ви ще процъфтява с вашите мастни резерви, така че най-накрая да можете да балансирате нивата на кръвната си захар и инсулина, докато сваляте сантиметри.

Ако сте готови да започнете да следвате кетогенната диета, за да намалите инсулиновата си резистентност и да управлявате теглото си, следвайте моя режим за кетогенно хранене .

Преминаването към кето диета с правилния план за хранене премахва голяма част от догадките от уравнението и ви позволява да се съсредоточите върху това, което наистина има значение: подобряване на вашето здраве.

Загубата на тегло е средство номер едно за обръщане на инсулиновата резистентност и диабет тип 2, но има няколко други неща, които също ще ви помагат да се върнете на правилния път.

Лесни промени в начина на живот за преодоляване на инсулиновата резистентност

Не е нужно да живеете вечно с инсулинова резистентност и диабет тип 2. И двете могат да бъдат преодолени при повечето хора с прости промени в диетата и начина на живот.

Заедно с вашата кето диета, дръжте под око нещата, докато:

  • Включете поне 30 минути физическа активност на ден. Освен диетата, ежедневната активност е фактор номер едно за това колко сте чувствителни към инсулин. Умерената активност ще изразходва свободно плаващата глюкоза в кръвния поток, за да намали нивата на кръвната захар и да повиши инсулиновата чувствителност. Едно изпотяване може да увеличи усвояването на глюкоза с до 40%.  Загубата на мазнини по корема също ще намали вашите инсулинови нива.
  • Спрете пушенето . Този вреден навик също така увеличава вашата инсулинова резистентност.
  • Подобрете съня си. Това трябва да стане по-лесно, когато намалите въглехидратите и започнете да тренирате. Едно проучване демонстрира, че частичното лишаване от сън само за една нощ предизвиква инсулинова резистентност при здрави индивиди – така че представете си какво причинявате на тялото си, ако вече сте с наднормено тегло и имате лош режим на сън.
  • Опитайте периодично гладуване . Тази практика постига обещаващи резултати за инсулинова чувствителност и загуба на тегло.
  • Намалете стреса си. Стресът повишава кръвната ви захар и хормона на стреса кортизол, който предизвиква натрупване на мазнини, така че тялото ви да има достатъчно енергия, за да „избяга от опасността“. Стресът е свързан с по-високите нива на кръвната захар и инсулина. Доказано е, че йога и медитация подобряват както кръвното налягане, така и инсулиновата резистентност.

Това не са сложни промени в начина на живот. Това са стъпки, които всеки може да предприеме, за да живее по-дълъг, по-здравословен живот с по-малко хронични заболявания.

Диета за инсулинова резистентност:

Инсулиновата резистентност е сериозен проблем, който тормози не само вас и вашето семейство, но и цялата планета. Без подходяща намеса дългосрочната неконтролирана инсулинова резистентност може да доведе до диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт.

Добрата новина е, че простите промени в начина на живот и спазването на кетогенна диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може да ви помогне да управлявате нивата на кръвната си захар и да намалите нивата на инсулина, така че да станете отново чувствителни към инсулин.

Всяко проучване, подчертава факта, че диетите с ниско съдържание на мазнини не работят за контролиране на вашата инсулинова резистентност, както правят диетите с ниско съдържание на въглехидрати. Така че вижте най добрите кето режими, за да видите какво е необходимо, за да започнете днес.

Последвайте ме в Instagram и нека заедно да направим мечтата реалност.

Абонирай се за моя бюлетин!

Не изпускай специалните  предложения, бъдете винаги информирани!